HTML

2011.11.09. 17:04 héjakútmácsonya

Civil ellenálló, kis szépséghibával

Polgár Dóráról lesz mostan szó, aki egycsapásra vált a NER egyik, már-már Jeanne D’arc-szerű, hősi ellenállójává. Egész pontosan Polgár Dórának, a hétvégi Népszabadságban megjelent mondatairól lesz szó.

Polgár Dóra ellenállásának civilsége csorbult, hisz tavaly ősszel MSZP-s képviselőjelöltként indult az önkormányzati választásokon, tehát az ártatlanságát már elvesztette, ami viszont nem akadályozza meg abban, hogy mégis civilként lépjen fel. S így lépett fel október elsején a Kossuth téren felállított színpadra is, ahol kemény, kormányellenes szónoklatot tartott, az egyetemi hallgatók nevében.

Felettébb érdekesen magyarázza ezt a szocpártos kalandját! Azt mondja, hogy politológus hallgatóként gyakorlati tapasztalatot is akart szerezni, s egyébként sem lett volna az adott körzetben balos jelölt, így lett MSZP-s önkormányzati képviselőjelölt (Budakeszi, 1. vk., 6,51%), de a pártba már nem lépett be, mert azt egészében vállalhatatlannak tartja. Micsoda?! Szóval Polgár Dóra egy olyan párt jelöltje volt, mely pártot ő maga egészében vállalhatatlannak tart? Ezek szerint igen. S ha egészében vállalhatatlan, akkor vajon melyik az a rész, amelyik vállalható a számára, amelyikért, ha a pártba nem is lépett be, ám a képviselőjelöltséget már nem derogált vállalnia? (Később erre a kérdésre is választ kapunk.)

Úgy érzem, nem túl biztató kezdete ez egy politikai-közéleti pályafutásnak. S még csak nem is ez az, amely szerény véleményem szerint, totál hiteltelenné teszi Polgár Dórát. Hanem az, hogy már ilyen fiatalon, pályája legelején olyan cinikus, s oly mértékben torzítja el a valóságot, mint a rutinos öregek.

Az oktatási koncepcióról például azt állítja, olyan párt fogalmazza (KDNP), melyre senki sem szavazott. Ez egyszerűen nem igaz, a valóság tagadása. 2010-ben a választópolgárok 52,73%-a a Fidesz-KDNP közös listájára szavazott. Nem Fidesz-listára, hanem a kereszténydemokratákkal közös területi listákra lehetett szavazni. Az lehetséges, hogy a KDNP önállóan már-már életképtelen párt, nem tudhatjuk, hisz önállóan utoljára ’94-ben indult országgyűlési képviselőválasztáson, de a parlamenti legitimitását nem lehet megkérdőjelezni, azt pedig végképp nem lehet állítani, hogy senki sem szavazott a pártra, a képviselőire. Azért nem lehet, mert nem igaz. Polgár Dóra, civil ellenálló, mégis ezzel próbálkozik. A valóság tagadásával. Olybá tűnik, a Népszabadság felületén ezt eddig sikerrel teszi.

Sorolja mit tett eddig a kormány, mellyel ő nagyon nem ért egyet, és ezzel a mondattal zárja a gondolatát:

Eldöntenek valamit, és megcsinálják.

No, ez valóban bosszantó, mi több, ez vérforraló. Még olyat, hogy egy kormány eldönt valamit, és még meg is csinálja azt! Ki látott még ilyet Európában?! Dönteni, majd csinálni csak diktátorok szoktak, demokraták nem. De mit is csinálnak a demokraták? Megvan, igen! Dumálnak, dumálnak, hevesen gesztikulálnak, szenvedélyesen szónokolnak, nyilvánosan pityeregnek, tépelődnek, gondolkodó pózt vesznek fel, végül pedig elkúrják. Nem is kicsit, hanem nagyon. Polgár Dóra szerint. Az elmúlt években, 2002-2010 között, valóban elszoktunk attól, hogy a kormány dönt, majd megcsinálja. Az elmúlt esztendőkben a különféle balos kormányok igazából nem döntöttek el semmit, s így nem is csináltak végig semmit sem. Gyurcsány, kis túlzással, negyedévente jött elő új kormányprogrammal. Tehát nem feltétlenül elmarasztalandó, ha ezek után, politikai öntudatra ebben az időszakban ébredő aktivista ezt a határozottságot autoriter magatartásként értékeli, a töketlenkedést, az inkompetenciát pedig konszenzuskeresésként.

A riporter kérdésére, „nem így működik minden kormány?”, ezt válaszolja:

„Ez a kormány hazudik.”

Ez a kormány. Az előzőek nyilván nem, mert különben Polgár Dóra egészen bizonyosan nem vállalta volna az MSZP-s képviselőjelöltséget. Ugye? Hisz ő hazugokkal nem vállal közösséget, nem bizony. Vagy mégis?

Ezek után a riporter valamit kérdezni akar a Gyurcsány-kormányról, de a riportalany közbevág:

„Bocsánat, húszéves vagyok. Mi közöm a Gyurcsány-kormányhoz? A 2006-os események idején középiskolás voltam; dolgozatot írtam Radnóti Miklósról. Visszamenőleges hatállyal nem vállalhatok felelősséget.”

Nos, akkor én elárulom, mi köze Polgár Dórának a Gyurcsány-kormányhoz. Mert köze van hozzá, s ez a Napnál is világosabb. Polgár Dóra, fentebb már ismertetett indokok alapján, önként, szabad elhatározással, tavaly ősszel, Budakeszin, az MSZP önkormányzati képviselőjelöltjének szegődött. Ezzel a nem egészen ártatlan aktussal ő, tudva, vagy sem, akarva, vagy sem, közösséget vállalt a Gyurcsány-kormánnyal is, így pedig felelősséget is vállalt a Gyurcsány-kormány tetteiért. Bizony visszamenőlegesen. Érti, vagy sem, ez a helyzet. Ha pedig nem érti, akkor nem kéne erőltetni a politikát.

Ám ez nem minden! Idén ősszel aláírt egy nyilatkozatféleséget, melyben a szerzők és az aláírók, a ’89-es rendszerváltoztatás után felnőtt nemzedék nevében, méltatják Gyurcsány politikusi és emberi kvalitásait, majd hitet tesznek mellette.

Mindezek után magam baromira cinikusnak érzem Polgár Dóra fenti szavait. Szocialista képviselőjelölt volt, Gyurcsány mellett foglal állást, de egyúttal el is kíván határolódni az MSZP-től, és a „2006-os” eseményektől. Persze ezt tekinthetem jó jelnek is, hisz ez a finom, közvetett elhatárolódás azt jelenti, hogy még neki is ciki a Gyurcsány-kormány, tudja, hogy vállalhatatlan, különösen pedig a kormány 2006 őszi viselkedése. S végül is ő nem a Gyurcsány-kormány, nem is párt, hanem Gyurcsány Ferenc mellett tesz hitet. (Egészen bizonyos vagyok benne, hogy precízen képes elmagyarázni, hogy ez miben különbözik attól, mintha a Gyurcsány-kormány, és/vagy az MSZP mellett tenne hitet. A kommunizmus is egy szép, ártatlan eszme, de sajnos egyesek félresiklatták. Nos, valami ilyesmit adna elő Polgár Dóra Gyurcsányról.)

Majd azzal folytatja, hogy:

„Nem kell szeretni a korábbi kormányfőt, de helyet kell adni neki a demokratikus ellenzékben, mert megkerülhetetlen politikus.”

Gyurcsány helyét majd a választók fogják kijelölni. Tavaly áprilisban egyébként már kijelölték egyszer a korábbi kormánypártok, és kormányfő helyét is, méghozzá a politikai küzdőtér szélén, nem sok beleszólási lehetőséget adva nekik. Ők ezt pedig úgy próbálják elővezetni, mintha a hatalom adminisztratív úton korlátozná őket, jóllehet demokratikus választások során a nép, a választópolgárok többsége küldte őket a sarokba, csendes pihenőre, gondolkodni. Mit mondjak, nem erőltetik magukat. Polgár Dóra sem vesződik ilyesmivel, nyomja a sablonszöveget.

Polgár Dóra cinikusan és hiteltelenül indul el politikai pályafutására. Ez nem sok jót ígér a baloldal megújulásában reménykedőknek.

 

http://nol.hu/belfold/20111105-kepbe_kerultek

http://www.valasztas.hu/hu/onkval2010/471/471_0_index.html

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feleselo.blog.hu/api/trackback/id/tr503366251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása