HTML

2011.04.30. 09:31 héjakútmácsonya

Visszaevakuálás

Ami Gyöngyöspatán zajlik, az egyszerre tragédia, komédia, valóság és show. Megmutatja, hogy mennyire tehetetlen az állam, még akkor is, ha nem Gyurcsány, hanem Orbán a góré, nem Draskovics a belügyi vezető, hanem Pintér.

Nos, hát nem lett rend két hét alatt. Még egy év alatt sem. Ott tartunk, ahol egy éve, két éve, három, négy, öt éve is tartottunk. Egy tapodtat sem jutottunk előre. Mindössze annyi a változás, ám eszem ágában sincs lebecsülni ezt, sőt, hogy a jelenleg regnáló kormányról és fejéről, nem úgy elődjéről, legalább nem feltételezhető, hogy a feszültség élezésében érdekelt.

Az állam számára tragédia, hisz ott, ahol nem az állam, hanem önkéntes, civil egyenruhás „katonák”, „polgárőrök” tarják fenn a „rendet” megszűnt az állam, mivel nem képes eleget tenni legalapvetőbb feladatának, a rendteremtésnek, s helyette félkatonai és polgárjogi szervezetek tetszelegnek rendfenntartó szerepben. Politikai hasznot remélő gátlástalan ripacsok itt is, ott is, közöttük pedig a cigányok és, hogy is írjam, magyarok?, nem cigányok? továbbra is feloldatlan, mi több, szított feszültségekkel. Legyen világos, nem csak a különféle gárdisták, hanem az önjelölt evakuálók, embermentők, jogvédők is csak rontanak a helyzeten, csak növelik a meglévő feszültségeket, nem megoldást, hanem show-t kínálnak! Gyöngyöspatára bevonultak a gárdisták, és bevonultak a „jogvédők” is. Egyik is, másik is saját pecsenyéjét sütögeti a helyiek számlájára, cigányéra, nem cigányéra. Csak a haszon számít, a patai emberek nem. Ők pusztán díszletei eme színjátéknak. Kérdés, meddig hagyják, hogy játszanak velük. Tényleg, meddig??

Richard Field evakuálta a patai cigányokat, merthogy veszélyben vannak, életveszélyben, Horváth Aladár pedig az ENSZ bevetését, és burkoltan ugyan, de a polgárháború lehetőségét emlegeti, merthogy Gyöngyöspatáról kivonult az állam. No, de mikor, mikor vonult ki Gyöngyöspatáról az állam? Ugye azt senki sem gondolja komolyan, hogy a második Orbán-kormány hivatali esküjével egyidőben?!?! S ha nem, akkor Richard Field és Horváth Aladár miért nem evakuált, miért nem emlegette az ENSZ-t, amikor rasszista bűnbanda módszeresen gyilkolta a cigányokat, amikor a Magyar Gárda végigturnézta Észak-Kelet Magyarország cigánysorait? Remélem, nem az a helyes válasz, mert akkor Gyurcsány Ferenc volt a kormányfő, a felelős magyar miniszterelnök, s az ő nemzetközi renoméját nem illett evakuálással, ENSZ BT összehívásának szükségességével és polgárháború emlegetésével rombolni! Horváth úrék miért csak Orbán-kormányok idején csinálják a show-t, miért csak jobbos kormányok idején akarják kimenekíteni az országból az üldözött cigányokat? Gyurcsány kormányzása alatt miért nem szervezték az evakuálásukat?

S ha olyan a helyzet Gyöngyöspatán, hogy onnan evakuálni kellett a nőket és a gyerekeket, akkor egy héttel később miért evakuálták őket vissza Patára, az életveszélybe, a szélsőjobbos rohamosztagok karmai közé??? Ha erre esetleg választ kapnánk Miszter Fieldtől, esetleg Horváth Aladár úrtól, az jó volna. Furdalja az oldalam a kíváncsiság. Szóval miért is evakuálták vissza Gyöngyöspatára a cigányokat, ha ott veszélyben vannak? Pénzhiány ugye nem lehet az oka, hisz már Gyurcsány is felajánlott egymillió forintot a vagyonából, hogy segítsen az üldözötteken. S gondolom, Debreczeni József, Bauer Tamás, Vásárhelyi Mária, Konrád György, Heller Ágnes, s az összes kevésbé neves és névtelen demokrata is utalja a forintokat, hogy segítsen, valamint fogalmazzák a szabad világ vezetőinek címzett levelüket, melyben menedékjogot kérnek az Fideszállam által üldözött patai embereknek.

Gyurcsány, a bőkezű adakozó mellett ugye nem mehetek el szó nélkül, végtére is mégis csak ő a Harmadik Magyar Köztársaság, vagy Magyar Köztársaság, bocs, új alkotmány van, tehát Magyarország azon miniszterelnöke, akinek hivatali ideje alatt, áldásos tevékenységének köszönhetően, a szélsőjobb, a különféle rasszista alakulatok, gárdák megerősödtek és létrejöttek, és bizony az ő regnálása idején vadásztak cigányokra. Akkoriban valamiért mégsem mutatott a mostanihoz fogható együttérzést, s egy fillért nem adományozott az üldözötteknek. Vajon miért nem? Megannyi megválaszolatlan kérdés.

„…az ország polgáraként, ellenzéki politikusként, egykori kormányfőként viselem a felelősség egy darabkáját. De ha ez így van, akkor ebből nem következik-e a cselekvés kényszere? Szerintem igen.” (Gyurcsány)

Cselekvési kényszerben akkor volt ez a drága ember, amikor kormányfő volt, a Magyar Köztársaság felelős vezetője, a főhatalom birtokosa, miniszterein keresztül a rendőrség, a titkosszolgálatok felügyelője. Nem az MDF elnökválasztását kellett volna szerveznie, meg kamurobbantgatási videókat kellett volna szerkeszteni, hanem felelősen kellett volna vezetni ezt a kurva országot! Talán nem itt tartanánk. S ez a ripacs, gátlástalan hazardőr ellenzéki politikusként még saját korábbi, kormányfői balfaszságából is politikai, sőt mi több, erkölcsi tőkét igyekszik kovácsolni magának! Émelyítő és undort keltő ez az alak.

Szenvedélyes vitát váltott ki, hogy egymillió forintot adtam a gyöngyöspatai romáknak. Volt, aki nagyszerű hazafias tettnek és volt, aki magamutogatásnak, sőt, provokációnak tartotta a gesztust. De mit mondtak az érintettek, a gyöngyöspatai romák? Ők végtelenül hálásak voltak és megköszönték. Egy csipetnyi reményt láttak benne a reménytelenség sűrűjében.”

S ebben a sűrű reménytelenségben halászik Gyurcsány. Ebből próbál hasznot húzni. Gyurcsánynak bő négy éve volt rá, hogy a köztársaság első számú vezetőjeként valami lényegit tegyen a nem kis részben önmaga által szított gondok orvoslásáért. Nem volt elég tehetsége, bátorsága, talán még akarata sem, hogy javítson a helyzeten.

Fészbúkos hívei pedig mindenféle látványos akciókat szerveznek a kormány, a hatalom ellen. Ezt az igen súlyos konfliktus is igyekeznek kihasználni frusztrációjuk, Orbán-fóbiájuk levezetésére. Nekik, köztük Vásárhelyi Máriának, ennyit jelent a patai sztori, újabb lehetőséget arra, hogy utcára vigyék a politikát, utcára vigyék a baromságaikat. Semmi mást nem jelent számukra Gyöngyöspata, csakis a hiszti.

Feri, ha minden közösségnek adsz egymilliót, amely sűrű reménytelenségben él, nem kevés van e honban, lehet, hogy hazafinak mondanak, lehet, sőt biztos, hogy megköszönik, imába foglalják szent neved, és örökké hálásak lesznek néked, mi több, emléktáblákat és szobrokat is állítanak a tiszteletedre, de koldusbotra fogsz jutni, Katus mama pedig hiába szuggerálja a gázórát, mert nem hogy gáz, de gázórája, se lakása nem lesz! Úgyhogy jól gondold meg, hogy amikor demagóg vagy, egyúttal hülye is leszel e!

Feri, ha nem egymilliót, hanem tízet adsz nekik, tízszer olyan hálásak lesznek, tízszer több csipet reményük lesz a sűrű reménytelenségben! Ha százat adsz, akkor százszor több lesz a remény. Hajrá, Feri! Adj, adj, még több pénzt az üldözötteknek!

Ám ennek az egymilliós adománynak nem csak a gyöngyöspatai cigányok végtelenül hálásak, hanem a különféle szélsőjobbos, rasszista alakulatok is. Minden sztereotípiájuk, vad elméletük igazolását, fényes bizonyítékát látják benne, s nem csak ők látják, hanem mindazok, akik értesültek Feri végtelen humanizmusáról.

No, de vissza Gyöngyöspatára! Mit old meg a kormány új rendelete, a Btk. szigorítása, a jogvédők masírozása, magamutogató pesti önkéntesek „szolidaritási” akciói, vagy Feri egymilliója? Semmit. Van-e a jogvédőknek például érdemi javaslatuk? Nincs. Van-e a négy évig miniszterelnökösködő Gyurcsánynak érdemi javaslata? Nincs. Ad egymilliót a cigányoknak, oszt jónapot! S mit szűrnek le ebből az üldözöttek? Elég balhét csapni, és máris jön a lóvé. S mit szűrnek le a nem cigányok? Ha a cigányok balhéznak, sírnak, kapják a lóvét. Vagyis tovább erősödnek az előítéleteik, melyek ugye a tapasztalataikon nyugszanak. Tehát Richard Field, meg Gyurcsány „humanista” akciói nem megoldják, de még csak nem is enyhítik, sőt, épp ellenkezőleg, élezik, növelik a feszültséget cigányok és nem cigányok között. Vagyis ártanak. Igen, Field „evakuálási” akciója és Gyurcsány adakozása csakis a cigányok és nem cigányok között meglévő konfliktusok szítására, az indulatok felkorbácsolására alkalmasak, semmi másra. Ráadásul mindezt Gyurcsány jól tudja, mégis teszi. Számára semmi sem drága. Neki, ahogy kormányfőként, most, ellenzéki politikusként is csak jól jönne egy valóságos, lokalizált polgárháborús helyzet. Hogy ezért nem tett lényegében semmit a regnálása alatt masírozó nácik ellen, vagy esetleg azért, mert nem tudott mit tenni, nehéz eldönteni. Azért nehéz, mert belőle a fanatikus hívein kívül bárki kinézi, hogy képes ilyesféle aljasságra is.

Szóval ezek az akciók a Jobbik és kapcsolt részei számára szállítják a muníciót, az ilyen-olyan gárdák bevonulnak, szorosan a nyomukban a jogvédők, a cigányokat evakuálják, egy hét múlva pedig visszaevakuálják őket, ugyanoda, noha a helyzet változatlan, Feri felajánl, a gárdisták igazolva látják az ideológiájukat és gyakorlati megvalósítását. Mindenki jól jár, kivéve a rendes embereket, és úgy általában Magyarországot. Mert ezredszerre is le lehet majd írni, hogy itt tombol a nácizmus. Holott nem a nácizmus, hanem a hülyeség az, ami tombol. De az nagyon.

S mi a megoldás? Szóljon, aki tudja!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feleselo.blog.hu/api/trackback/id/tr442866175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása