HTML

2011.02.05. 15:25 héjakútmácsonya

Jobbik + Gyurcsány = páratlan páros

Azt olvasom, hogy Gyurcsány és pártja után már a Jobbik is népszavazást akar, mi több, követel az elfogadandó, új alkotmányról. Ez azért érdekes számomra, mert legutóbbi blogbejegyzésében, melyről az ezt megelőző bejegyzésem szólt, azt írta Feri, hogy kínos volna, ha a Fidesz a Jobbikkal alkotmányozna, s azért kell nekik kivonulniuk az alkotmányozásból, hogy ezt a szorult helyzetet megteremtsék, ám a szemét LMP akár vissza is térhet az alkotmányozásba, ha a Fidesz visszamódosít számos korábbi alkotmánymódosítást. Ezzel pedig megfoszthatják Ferit sekélyes örömeitől.

Könnyen előfordulhat tehát az a kínos blama, hogy Gyurcsány és Vona, az MSZP és a Jobbik együtt kampányol a népszavazásért, együtt gyűjtögetik az aláírásokat, szinte szó szerint ugyanúgy érvelnek a népszavazás mellet. Alig várom, én ezt látni akarom! Tessék, hajrá!

Korszakos élmény lenne, amint szélsőjobbos és bukott szoci politikusok, Vona, Gyurcsány és a többi, ugyanazon szavakkal követelnék a népszavazást: pártalkotmány, Fideszes alkotmány, nem a nemzet, nem a köztársaság alkotmánya, pfuj! Csak azért persze, mert a nép, a köztársaság szuverén hatalombirtokosai, a döntés jogát demokratikus választásokon a jobbközépre ruházta át, ráadásul olyan mértékben, mellyel egyedül, megalkuvások, de akár még kompromisszumok nélkül is írhat új alkotmányt. Ám ők nem tervezték azt, hogy egyedül írják, az összes parlamenti párt helyet kapott az előkészítő bizottságban, ámbár kettő, az LMP és az MSZP „kivonult”. Önként. Nem kizárták, nem kirekesztették őket, hanem saját döntésük alapján távoztak, vagyis önmagukat fosztották meg annak a lehetőségétől, hogy érdemben hozzászólhassanak az új alkotmányhoz.  

 

Önmagában persze az a kérés, követelés jogos, hogy népszavazás erősítse meg, esetleg vesse el az Országgyűlés által elfogadandó újsütetű alaptörvényt. Viszont a törvény legitimitását egyáltalán nem érinti, érintheti, ha végül a nép, közvetlenül nem nyilváníthat róla véleményt. Vitathatatlan bezzeg, hogy ha a nép megerősítené a képviselők döntését, az növelné az új konstitúció legitimációját, ha ellenben elvetné, az csökkentené.

Nem véletlen, hogy Gyurcsány, noha már, ha jól számolom, több mint fél éve népszavazást követelt, eddig még nem tett egy lépést sem azért, hogy népszavazás legyen. Hír legalábbis nincs róla, az elfogadás ideje azonban egyre közeledik. Nem meglepő az sem, hogy nem ő akarja ezt kezdeményezni, hanem a kormányra, a Fideszre vár. Azért nem, mert tudja, könnyedén közönybe fulladhat az akció. S a közöny számára vereség. Ha nem tudná érvényes és eredményes szavazáson elutasíttatni a 2011-es alkotmányt, az számára súlyos kudarc, sőt, bukás, mely akár a visszatérését is meghiúsíthatja. Ám ha tétlen marad, és a ’89-esek nevében a 2011-es alkotmány ellen meghirdetett harca csupán a szájkarate szintjén marad, s nem kezdeményez a gyakorlatban is, az a kudarc beismerése. Ezzel a tétlenséggel persze a bukást elkerülheti. Nos, szerintem ezért nem hallhatunk ma már Gyurcsány népszavazásáról. Ő nem mer, Orbánnak meg nincs szüksége rá, hogy népszavazást kezdeményezzen. Feri azért gyávázta le már jó előre Orbánt, még tavaly szeptemberben, a fapados konferencián, hogy ezzel saját gyávaságát leplezze. Régi trükk, hogy a tolvaj kiált tolvajt. Gyurcsány bloghuszár kezében játékkarddal, hintalovon vágtat.

 

Hivatkozások:

 

http://hvg.hu/itthon/20110205_jobbik_nepszavazas_alkotmany

 

http://hvg.hu/itthon/20101215_gyurcsany_alkotmany_nepszavazas

 

http://index.hu/belfold/2010/09/11/gyurcsany_orban_meg_fog_bukni/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feleselo.blog.hu/api/trackback/id/tr132640260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása