HTML

2011.02.03. 18:18 héjakútmácsonya

Feri, tényleg menni kell!

Legújabb blogbejegyzésében azon dohog Gyurcsány Feri, hogy az is elképzelhető, a Fidesz, az új alkotmányban, szélesíti az Alkotmánybíróság jogkörét, meg egyéb, korábbi, sok vitát és bírálatot kiváltó alkotmánymódosítást is visszamódosít csak azért, hogy ne csak a Jobbikkal kelljen neki alkotmányoznia, mert az „vállalhatatlan lenne”. S a fentebbi gesztusokkal az LMP-t igyekszik Orbán visszacsábítani az alkotmányozásba, de a karakán, sziklaszilárd erkölcsű, kőkemény elvi alapokon álló MSZP-t nem veri át. A szocik nem alkotmányoznak Orbánnal, állítja Gyurcsány. Nem alkotmányoznak a választópolgárok által demokratikus keretek között megválasztott törvényes, legitim Országgyűlés többségével. Biztos? Olvasom, hogy a párton belül sokan bírálják a pártvezetést, amiért „kivonult” az alkotmányozásból. Nem is csoda, hiszen az MSZP az elmúlt években nem győzte korholni a Fideszt, amikor emezek vonultak ki innen-onnan, most meg a szocik vonulgatnak kifele innen, meg amonnan. Ráadásul saját magát rekeszti ki így a párt az új alaptörvény vitájából, írásából, nem pedig az „önkényes” Fidesz! Meglehetősen visszás a miatt sírni, hogy Orbán pártalkotmányt ír, meg egyedül, miközben teátrális külsőségek közepette vonulnak ki a „demokraták” az alkotmányozásból. Mégsem terelheti be őket egy terembe, s nem zárhatja rájuk az ajtót! Hogyha kivonultak, akkor kint vannak, és ne tessék rimánkodni, hogy ők nem szólhatnak bele! Ha pedig bele kívánnak szólni, érdemben, akkor tessék visszavonulni! Ja, az persze már méltóságon aluli volna, igaz? Meg presztízsveszteség. Tehát inkább hagyják magukat Gyurcsány által zsarolni, hagyják, hogy Gyurcsány buta, primitív politikája kényszerpályára vigye őket.

Primitív, meg még le is leplezi magát Fecó, amikor azt írja:

 

Megijedtek Orbán emberei, hogy tényleg csak a Jobbikkal fognak alkotmányozni, ami tényleg vállalhatatlan lenne. Több mint kínos, önleleplező. Még itthon is, hát még Európában. Ezért tettestársat keresnek a "centrális politikai erőtér" alkotmányos rendszerének megalkotásához.

 

Vagyis Gyurcsány azért kényszerítette „kivonulásra” a pártját a maga módján, hogy a Jobbikot a Fideszre tolja. Nincs itt semmiféle magasztos elvi, erkölcsi alap, Gyurcsány esetében balgaság is volna ilyesmit feltételezni, csak primitív hatalmi érdek.

Arról van szó, hogy Gyurcsány az új alkotmányt egyfajta mumusként igyekszik beállítani, és vele szemben most meglehetősen kétes „szabadságharcot” hirdet, s arra törekszik, hogy csapataiba verbuválja az úgynevezett ’89-es demokratákat. A 2011-es, új alkotmány ürügyén, pontosabban az ez ellen szervezett „nemzeti ellenállás” élén akar visszatérni a közéletbe, a fősodorba. Az teljesen lényegtelen számára, hogy ez az új alkotmány még nem is létezik, még nem is tudjuk milyen lesz, de ő már kivont szablyával ront neki. Mi lesz, ha tényleg igazak a pletykák, hogy Orbánék a korábbi alkotmánymódosításokat, köztük az AB jogkörét szűkítőt, visszamódosítják, esetleg még újabb jogköröket is kap, s lényegében az új alkotmány nem tér el a régitől, pusztán néhány technikai jellegű változtatáson esik át, és kap egy emelkedettebb hangvételű preambulumot? Mi lesz, hanem lesz belőle diktatúra? Mi lesz Feri szabadságharcával? Mi lesz Feri népszavazásával? Ne feledjük, ő népszavazást akar az új alkotmányról! Nagy kockázatot vállal vele, ha vállalja, ha kezdeményezi, és sikerül is kiírattatnia, de hát nincs vesztenivalója! Számára csak egyetlen egy kimenetel lehet győzelem, mely utat nyithat a visszatérésre: érvényes és eredményes szavazás, melyen a nemek, vagyis az új alkotmányt elutasítók kerekednek felül. Ha a nép, a Gyurcsány által kezdeményezett népszavazáson elutasítaná az új alaptörvényt, Orbán, a Fidesz „pártalkotmányát”, az olyan volna, mintha Orbánt, a Fideszt és a kormányt utasítanák el. S Fecó máris fehér lovon vonulhatna be az Országházba! Az összes többi esetben bukta. Kicsi, nagyobb, és nagyon nagy. Kis bukta abban az esetben, ha a nemek iciri-piciri többsége mellett érvénytelen lenne a szavazás. Nagyobb, ha ugyanez az igenek pinduri többségével végződik, és teljes bukás, ha érvényes és eredményes népszavazáson az igenek lennének többségben. Mivel azonban még így is sok árnyalat lehetséges (mennyivel is több az igenek száma, néhány ezerrel, tízezerrel, netán százezrekkel, millióval?), s különben is, ugye mindent meg lehet magyarázni, sosem biztos, hogy ebben az esetben Gyurcsány visszavonulna.

Ám az sem bizonyos, hogy Gyurcsánynak végül lesz bátorsága népszavazást kezdeményezni! Ha olyan fontos ez a harc (lehet, ez lesz a végső!), mint mondja, akkor biz’ már javában készülődni kéne, kampányolni, szervezkedni, aláírásokat gyűjteni. Oszt eddig sehol semmi. Csak nem berezelt a bátor demokrata?! Csak nem fél a közönytől, esetleg a dacból is igennel szavazóktól?! Csak nem attól fél, hogy még mindig kisebbségben van, s abban is maradhat?! S ha nem fél, akkor miért nem szervezi a ’89-es demokraták harcát az új alkotmány ellen? Miért csak szájal? Csupán szájhős volna? Ááá!

 

Gyurcsány és köre a saját maguk teremtette fantommal hadakoznak. Mulatságos. A fantom pedig az új, az Orbáni diktatúrát létrehozó, azt megtestesítő, és jogi formába öntő konstitúció.Ezzel szembe pedig azt a ’89-es, régi alkotmányt állítják, melyről a népet akkoriban a kutya sem kérdezte meg, sőt, a még Kádár-kori, illegitim Országgyűlés szavazta meg, s amelynek preambuluma kimondja, hogy ideiglenes. Jó volna akkor ezt az ideiglenességet, bő húsz év után, lezárni! S ha Gyurcsány eme ideiglenes alkotmányhoz köti magát, hát annál inkább! Múljanak!

 

Tényleg menni kell? – kérdi a végén Feri.

 

Igen, Feri, menned kell!

 

 

Hivatkozások:

 

 

http://kapcsolat.hu/blog/madzag_mez_fidesz_lmp

 

 

http://nol.hu/belfold/20110203-belso_kritikak_az_mszp-ben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://feleselo.blog.hu/api/trackback/id/tr332636446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása